Ana içeriğe atla

Ulaş Utku Bozdoğan Yanıtlıyor: Sağlıklı Bir Vücut İçin Hangi Yiyecek Ve İçeceklerden Uzak Durmalıyız


Hangi yiyeceklerin sağlıklı olduğu ve hangilerinin olmadığı konusunda kafa karışıklığı her zaman olagelmiştir. Bu yazımızda sizlere sağlığınız için uzak durmanız gereken yiyecek ve içeceklerden bahsedeceğiz.

Kilo vermek ve kronik hastalıkları önlemek istiyorsanız, genellikle belirli yiyeceklerden kaçınmanız ve uzak durmanız gerekir.

Sağlıksız diye adlandırılan yiyecekleri tabii ki hayatımızdan tamamen çıkarmamız mümkün değildir. Bu yiyecekleri az tüketmeye ve aşırıya kaçmamaya özen göstermeliyiz.

Ulaş Utku Bozdoğan: Şekerli içeceklerden uzak durun

1. Şekerli İçecekler

Yapay şeker, modern çağda sağlık açısından içinde bulundurduğu kimyasallar sebebi ile en kötü bileşenlerden sayılmakta ve tehlikeli besinlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Yapay şeker ile üretilmiş meşrubatlardan ve gazlı içeceklerden mümkün olduğu kadar az tüketmeliyiz.

Yapay şekerli içecekler tükettiğinizde, beyniniz onları yiyecek olarak kaydetmez. Bu nedenle, toplam kalori alımınızı büyük ölçüde artırabilirsiniz.

Yapay şeker, yüksek miktarlarda tüketildiğinde insülin direncini tetikleyebilir ve alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığına sebep olabilir. Ayrıca tip 2 diyabet ve kalp hastalığı dahil olmak üzere çeşitli ciddi durumlarada yol açabilir.

Bazı insanlar şekerli içeceklerin modern beslenmenin en kötü ve şişmanlatıcı sebebi olduğuna inanır ve bu tür içecekleri çok miktarda tüketmenin yağlanmaya ve obeziteyete başlıca sebep olduğuna inanırlar.

Ulaş Utku Bozdoğan, bu tür içeceklerin yerine alternatif olarak;

Doğal kaynak suyu, soda, kahve veya çay içmenizi önermektedir. Suya veya soda suyuna bir dilim limon eklemek, lezzetini ikiye katlayacaktır.

Ulaş Utku Bozdoğan: Hazır pizzalardan uzak durun


2. Hazır Pizza

Hazır pizza, dünyanın en popüler fast food yiyeceklerinden biridir.

Hazır pizzaların çoğu, yüksek derecede rafine hamur ve yoğun şekilde işlenmiş et dahil olmak üzere sağlıksız malzemelerle yapılmaktadır. Pizza ayrıca kalori miktarı yüksek yiyeceklerdendir.

Ulaş Utku Bozdoğan, bu tür yiyeceklerin yerine alternatif olarak;

Hazır sebze türü yemekler satan ve sağlıklı yiyecekler sunan restorantları tercih etmenizi önermektedir. Daha sağlıklı bir yaşam için dışardan yemek seçimlerimize dikkat etmeliyiz.

Ulaş Utku Bozdoğan: Beyaz ekmekten uzak durun

3. Beyaz ekmek

Beyaz ekmeklerin çoğu, lif ve temel besinler açısından düşük olan ve kan şekerinde hızlı artışlara yol açabilen rafine buğdaydan yapıldıkları için büyük miktarlarda yenildiğinde sağlık durumunuzu kötü etkileyecektir.

Ulaş Utku Bozdoğan, bu tür yiyeceklerin yerine alternatif olarak;

Sizin için sofralarınızda gluteni tolere etmek için kepekli ekmeği seçmek mükemmel bir tercih olacaktır. Tam tahıllı ekmekler de beyaz ekmeğe göre daha sağlıklıdır.

Gluten veya karbonhidratla ilgili sorunlarınız varsa, beyaz ekmek yememenizi öneririz.


Ulaş Utku Bozdoğan: Hazır meyve sularından uzak durun



4. Hazır Meyve Suları

Yanlış bir inanış olarak tüm meyve sularının sağlıklı ve iyi besinler oldukları sanılmaktadır.

Hazır meyve suları içinde bazı antioksidanlar ve C vitamini içerirken, aynı zamanda yüksek miktarda sıvı şeker içerir.

Aslında meyve suyu, Kola veya Pepsi gibi şekerli içecekler kadar ve hatta bazen onlardan daha fazla şeker ihtiva etmektedir diyebiliriz.

Ulaş Utku Bozdoğan, bu tür içeceklerin yerine alternatif olarak;

Doğal hazırlanmış katkısız nar suyu, portakal suyu gibi bazı meyve sularının şeker içeriğine rağmen sağlığa çok faydaları olduğunu bilmenizi ister. Bu nedenle hazır meyve suları yerine doğal olan bu meyve sularını hazırlayıp içebilirsiniz.

Ulaş Utku Bozdoğan: Kızarmış ızgara yiyeceklerinden uzak durun




5. Kızarmış Izgara Yiyecekler

Kızartma yağı ile hazırlanmış, ızgara et ve hamur işleri en sağlıksız yiyeceklerdendir.

Bu şekilde pişirilen yiyecekler genellikle çok lezzetli ve kalorisi yoğun olan yiyeceklerdendir. Bu tür yiyecekler yüksek ısıda pişirildiğinde çeşitli sağlıksız kimyasal bileşikler ve salgılar ortaya çıkarırlar.

Bu zararlı salgılar; akrilamidler, akrolein, heterosiklik aminler, oksisteroller, polisiklik aromatik hidrokarbonlar olarak sıralanmaktadır.

Yüksek ısıda pişirme sırasında oluşan birçok kimyasal, kanser ve kalp hastalığı riskinin artmasına sebep olmaktadır.

Ulaş Utku Bozdoğan, bu tür yiyeceklerin yerine alternatif olarak;

Sağlığınızı iyileştirmek için haşlanmış sebzeler, haşlanmış beyaz et ve buharda pişirme tekniği ile hazırlanan yiyecekleri önermektedir. Sağlığınız için daha hafif ve yağsız pişirme yöntemlerini seçmeyi ihmal etmeyin.

Ulaş Utku Bozdoğan: Hamur işlerinden uzak durun



6. Hamur İşleri, Kurabiyeler ve Kekler

Çoğu hamur işi, kurabiye ve kek gibi gıdalar fazla tüketilirse sağlığı olumsuz etkilemekte ve yüksek kilolara çıkmanıza sebep olmaktadır.

Paketlenmiş hazır uzun ömürlü ürünler genellikle rafine şeker, rafine buğday unu ve ilave yağlarla yapılır. Sağlıksız trans yağlarda kullanıldığından bu tür hazır ürünlerden kesinlikle uzak durmalısınız.

Bu tür ürünler çok lezzetli olabilir, fakat hiçbir temel besin maddesi, bu kadar çok kalori ve uzun ömürlü genetiği ile oynanmış birçok koruyucu madde içermezler.

Ulaş Utku Bozdoğan, bu tür yiyeceklerin yerine alternatif olarak;

Tatlı hamur işlerinden uzak duramıyorsanız, sade yoğurdu, taze meyve veya bitter çikolata için karıştırıp yemenizi ve bu şekilde tatlı ihtiyacınızı karşılamanızı önerir.

Ulaş Utku Bozdoğan: Patates kızartmasından uzak durun



7. Patates Kızartması ve Patates Cipsi

Patates tek başına düşünülecek olursa oldukça besleyici ve sağlıklı bir sebzedir.

Ancak patates kızartması ve patates cipsi için aynı şeyi söylememiz mümkün değildir.

Bu yiyeceklerin kalorilerileri çok yüksektir ve aşırı miktarda yeme isteği uyandırırlar. Birkaç araştırma sonucu, patates kızartması ve patates cipsi tüketiminin sağlığı bozarak kilo alımını hızlandırdığını ortaya çıkarmıştır.

Bu tür patates kızartmaları ve çeşitleri fırınlandığında veya kavrulduğunda ortaya çıkan kanserojen maddeler sağlıksız olup, büyük miktarlarda akrilamid içerebilir.

Ulaş Utku Bozdoğan, bu tür yiyeceklerin yerine alternatif olarak;

Patatesleri haşlayarak tüketmeniz sağlığınız için büyük bir fayda sağlayacaktır. Haşlanmış patatesin besin değeri çok yüksektir. Her zaman işlenmemiş bitki ve hayvansal gıdalar gibi doğal olarak hazırlanmış glütensiz gıdaları seçin.

Bir başka yazı ve makalemizde görüşmek üzere esen kalın...

Ulaş Utku Bozdoğan ile sağlıklı yaşam hakkında detaylı bilgiler içeren bloğumu okumak için tıklayınız.